Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772

Comunicate | 1 august 2017 CCIA Timiș a lansat un nou proiect transfrontalier România-Serbia
 

     

    LaborNet -Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră


    În data de 27 iulie 2017, CCIA Timiș a lansat un nou proiect transfrontalier „LaborNet -Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră”, finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia și derulat de Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul de Nord al Banatului Kikinda, în calitate de leader de proiect și de Primăria Orașului Kikinda și CCIA Timiș, parteneri.
    Obiectivul proiectului este îmbunătățirea potențialului zonei pentru a asigura o creștere favorabilă incluziunii, pentru a facilita accesul pe piața forței de muncă și a spori oportunitățile de angajare în zona transfrontalieră.
    Proiectul se înscrie pe linia preocupărilor CCIA Timiș de a găsi soluții viabile pentru criza locală a forței de muncă, inclusiv prin facilitarea accesului cetăţenilor sârbi pe piaţa forţei de muncă din România.  
    Grupul țintă sunt șomerii din zona transfrontalieră, cu precădere persoanele din grupurile defavorizate (persoane cu vârsta peste 50 de ani, tineri, femei), companiile care au dificultăți în găsirea forței de muncă și instituții din domeniul economiei și educației.
    La conferința de lansare a proiectului au participat reprezentanți ai conducerii instituțiilor publice și organizațiilor din domeniul forței de muncă din județul Timiș - Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Serviciul pentru Imigrări, agenții de recrutare, firme, persoane din grupul țintă.
    „Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș s-a preocupat de acest subiect încă de anul trecut. La noi în județ știm că este o criză foarte mare pe piața forței de muncă și de acest lucru ne-am ocupat încă de anul trecut, când am scris acest proiect, pe care l-am și câștigat. Cetățenii sârbi doresc să vină să lucreze la noi, la companiile din județul Timiș, iar noi încă nu suntem pregătiți legislativ cu acest lucru. De aceea, CCIAT face demersuri în continuare la Guvernul României pentru ca Acordul de Securitate Socială să fie implementat. El a fost semnat în 28 octombrie 2016 de către premierii celor două țări și sperăm cât de curând să fie și implementat. Proiectul nostru va decurge, indiferent dacă acordul va fi sau nu implementat. În cadrul proiectului vom pregăti cetățenii sârbi pentru a cunoaște legislația românească. Vom înființa și câte un infopoint la Timișoara și Kikinda, unde vor exista și persoane care vor putea da relații cetățenilor din cele două țări care doresc să lucreze în România”, a spus Florica Chiriță, Directorul General al CCIAT.
    În timp ce județul Timiș se confruntă cu criza forței de muncă, mulți cetățeni din Serbia, calificați în diverse domenii, se confruntă cu probleme serioase în găsirea unui loc de muncă în țara lor. “Cel mai mult ne dorim să promovăm acest proiect care are ca principal scop găsirea de locuri de muncă. Noi ne bazăm pe promovarea și expunerea acestui proiect, ca toată lumea să fie familiarizată cu el. Grupul nostru țintă sunt șomerii și încă din momentul în care a fost scris proiectul toată lumea a fost mulțumită că se fac astfel de demersuri. În România este nevoie de forță de muncă și mai ales în zona Timișului. Aici este nevoie de oameni calificați, iar în Serbia nu ducem lipsă de ei. De asemenea, cu ajutorul acestui proiect, oamenii din Serbia vor putea și să învețe limba română, iar investitorii români să intre pe piața din Serbia”, a declarat Tibor Horvath, Directorul General al Camerei de Comerț Regionale Kikinda.

    În cadrul conferinței, au susținut intervenții: Ileana Tomoiagă - Inspector șef adjunct ITM Timiș, care a vorbit despre aplicarea reglementărilor cu privire la contractele de muncă; Adrian Mitroi - Comisar Șef în cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Timiș, despre încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și Gabriela Ile – manager Resurse Umane Bosch Romania, despre necesarul forței de muncă din județel Timiș.
    Marcel Miclău, Director executiv al A.J.O.F.M. Timiș, a menționat faptul că partea sârbă a întocmit normele de aplicare ale Acordului de Securitate Socială între România și Serbia, urmând ca acestea să fie realizate și de către partea română, în vederea implementării.  Totodată, a menționat că „forța de muncă din Serbia și din alte state ale UE ne-ar ajuta să reglăm piața muncii. Doar că aceste lucruri trebuie reglementate și la nivel de permis de muncă, pentru că Serbia este stat non UE, și, bineînțeles, legat de punctele de frontieră și tranzitul pe care ei trebuie să îl facă”.
    În perioada următoare, în cadrul proiectului, vor fi deschise două info-pointuri, la Kikinda și la Timișoara, care vor avea ca scop informarea în domeniul legislației muncii a grupului țintă – angajați și angajatori, vor fi organizate târguri de joburi la Kikinda și Timișoara, cursuri de instruire a persoanelor din Serbia care caută un loc de muncă în zona de graniță.


    ###


    Informații suplimentare la tel. 0372 185 285, e-mail: ccoroian@cciat.ro, Cristina COROIAN – expert PR / CCIAT.


    Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ