Mail: office@cciat.ro Fax: (+40) 256 706 211 Telefoane: P-ța Victoriei: (+40) 256 490 771 Blv Eroilor de la Tisa: (+40) 256 490 772
CLIMATE KIC |
Delegaţia României s-a întors de la Limassol
Delegaţia României formată din Cristina Bădulescu, coordonatorul Programului CLIMATE KIC din cadrul CCIAT, prof.univ.dr. Delia GLIGOR, Prodecan al Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor la Universitatea de Vest Timișoara și membru al juriului cât şi cei trei finalişti ai competiției naționale de la Timişoara, s-au întors de la Limassol (Cipru), unde în perioada 17-18 octombrie s-a desfășurat finala competiţiei internaționale de idei ClimateLaunchPad, cea mai mare competiţie din domeniul tehnologiilor inovative din Europa.
Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice, cu scopul de a accelera inovațiilor care conduc la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
În calitate de unic partener oficial în România al Programului CLIMATE KIC, CCIAT a organizat şi găzduit, la sediul său, în data de 22 august 2017, finala naţională a competiţiei ClimateLaunchPad. După deliberare, juriul a desemnat cele trei echipe câştigătoare ale României: Locul I – Teodor Vintilă cu SWEET CIRCULAR REFINERY (proces de biorafinare a plantelor și zaharurilor prin care energia este transformată în diferite produse bio și produse biochimice ce pot fi folosite în diferite sectoare, în principal în domeniul energiei regenerabile prin biocombustibil); Locul II – Voicu Stănese cu PLANTONICA (grădină verticală cu tehnologie hidroponică ce poate fi monitorizată de la distanță, sistem dotat cu un ecran care afișează date despre procesul de cultivare, mesaje, știri sau rețete culinare care pot fi personalizate de către utilizator) şi Locul III – Răzvan Andrei Vasiu cu BIOSHADE (un mix între un perete verde și un sistem de protecție solară, destinat filtrării radiațiilor solare și creării unui ambient interior senzorial complex).
La Limassol au avut loc 6 semifinale și au fost susţinute 105 prezentări.
Juriul a acordat punctaje echipelor în funcţie de fezabilitate, scalabilitate, crearea de locuri de muncă, impact social, impactul asupra schimbărilor climatice şi calitatea prezentărilor. Conform acestor criterii, cele mai mai bune 15 echipe au ajuns în finală.
Câştigătorii ClimateLaunchPad 2017 sunt: Locul I – Bio Alkanol Gel din Kenia (http://climatelaunchpad.org/finalists/bio-alkanol-gel-fuel/); Locul II – MeduSOIL din Elveția (http://climatelaunchpad.org/finalists/medusoil/) și Locul III - Vienna Textile Lab din Austria (http://climatelaunchpad.org/finalists/vienna-textile-lab/).
Premiile de 10.000 euro, 5.000 euro și respectiv 2.500 euro reprezintă prime investiții în business-ul lor.
***
Informații suplimentare la tel. 0372-185286, e-mail: cbadulescu@cciat.ro, Cristina Bădulescu – coordonator CLIMATE KIC / CCIAT.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ