Delegaţia României s-a întors de la Tallinn

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș


Delegaţia CLIMATE KIC, compusă din reprezentanţi ai CCIAT printre care şi managerul de proiect dra Cristina Bădulescu, membrul juriului, dra Delia GLIGOR – Prodecan al Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității Vest Timişoara şi cei trei finalişti ai competiției naţionale de la Timişoara, s-a întors de la Tallinn (Estonia) unde a reprezentat cu succes România.

CCIA Timiș, în calitate de unic partener oficial în România al Programului CLIMATE KIC, a organizat şi găzduit la ediul CCIAT, în data de 16 august 2016, finala naţională a competiţiei de idei ClimateLaunchPad - cea mai mare competiţie din domeniul tehnologiilor inovative din Europa. Cele 3 echipe finaliste care au reprezentat România la Finala Europeană din 7- 8 octombrie 2016, de la Tallinn (Estonia) sunt:

  • GREEN HUB – refolosirea acoperişului clădirilor industriale abandonate şi a clădirilor rezidenţiale din zonele centrale ale oraşului, prin crearea de spaţii sociale verzi care atenuează efectul de insulă de căldură, crescând totodată gradul de conştientizare cu privire la importanța dezvoltării durabile pentru un mediu mai sănătos;
  • SUNNY WATER - soluţie durabilă pentru agricultura de precizie care ajută fermierii  să obţină o productivitate cu 25% mai mare (mai multă hrană pentru milioane de oameni), fără o reţea de distribuţie a energiei electrice, cu emisii reduse de carbon, folosind numai energie verde;
  • SELF SUSTAINING SYSTEMS-ZERO EMISSIONS - sistem de încălzire fără flacără, nici o emisie (NOx, CO şi CO2), auto-alimentat. Tehnologia propusă utilizează o nano-tehnologie, auto-alimentată, care produce energia electrică necesară pentru a împărţi hidrogenul şi oxigenul din apă, fără sursă de alimentare externă necesară. Acest sistem de încălzire pe bază de apă ar putea înlocui sobele convenţionale care folosesc arderea lemnului.

 

În competiția finală Climate LaunchPad, desfășurată la Tallinn, în perioada 7-8 octombrie 2016, s-au înscris 87 de echipe dintre care 29 şi-au dezbătul întâietatea pentru cele 5 premii tematice: Urban Transitions, Sustainable Production Systems, Decision Metrics & Finance, Sustainable Land Use şi Carbon Negative.

 

Criteriile de selecție pe baza cărora au fost alese cele mai bune 15 echipe care au ajuns în finală sunt: fezabilitate, scalabilitate, crearea de locuri de muncă, impactul social, impactul asupra schimbărilor climatice, calitatea prezentărilor.

Iată care sunt câştigătorii finalei europene ClimateLaunchPad 2016:

Locul I – GLEATHER (Estonia) -  tehnologie pentru a produce un material chimic identic cu pielea folosind numai substanţe naturale, non-toxice. În comparaţie cu producţia de piele, fabricarea Gleather necesită de trei ori mai puţină materie primă. Ţesătura se livrează pe role, simplificând designul şi tăierea acesteia, dar crescând profitabilitatea de brand-uri de modă. Producerea de Gleather pe scară industrială ar putea avea un impact pozitiv semnificativ asupra mediului. (http://climatelaunchpad.org/finalists/gleather/)

 

Locul II – SPONGE (Turcia) - material pe bază de carbon super-absorbant care respinge apa şi absoarbe orice contaminanţi pe bază de ulei. Cu formă sa flexibilă şi alte caracteristici, materialul oferă posibilitatea de a se folosi în diferite domenii, cum ar fi: construcţii, textile, bunuri de larg consum, industria aerospaţială şi de sănătate. (http://climatelaunchpad.org/finalists/sponge/)

 

Locul III – CHRYSALIS (Marea Britanie) - tehnologie care permite companiilor să transforme orice tip de material lemnos în materii prime pentru produse de bază. Procesul foloseşte chiar şi tipurile cele mai contaminate de deşeuri de lemn, care nu pot fi reciclate şi sunt adesea depozitate. (http://climatelaunchpad.org/finalists/chrysalis-technologies/).

Informații suplimentare la tel. 0372-185286, e-mail: cbadulescu@cciat.ro, Cristina Bădulescu – coordonator CLIMATE KIC / CCIAT.

www.climatelaunchpad.org

www.climate-kic.org

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură TIMIȘ
300030 Timisoara, Romania, Piata Victoriei nr.3, tel: +40.372-185.285, fax: +40.256.490.311, e-mail: office@cciat.ro
300575 Timisoara, Romania, Bv.Eroilor de la Tisa nr.22, tel: +40.372-185.258, fax: +40.372.185.262, e-mail: office@cciat.ro